ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ   ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

                                                                  

Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιεινές στον πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα), οι μεν άντρες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής που την κάνουν τόσο υγιεινή; Oι επιστήμονες του κλάδου πιστεύουν ότι είναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φαγητών όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών.

Οι βασικές αρχές που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής

Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια

Λάδι  ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια. (Αποφύγετε έλαια με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο. Μειώστε τη κατανάλωση των τρανς-λιπαρών οξέων που βρίσκονται άφθονα στις μαργαρίνες και άρα σε όλα σχεδόν τα έτοιμα γλυκά και φαγητά).

Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Προτιμώνται φαγητά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα και σκουμπρί), τα καρύδια, και τα πράσινα λαχανικά.

Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα)

Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)

"Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) μόνο λίγες φορές το μήνα.

Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)

Το κυριότερο όμως στοιχείο που διαφοροποιεί τη Μεσογειακή Διατροφή είναι τα αντιοξειδωτικά ( βιταμίνες Α, Ε, C, β-καροτένιο, και τα φλαβονοειδή π.χ. φαινόλες κρασιού ή τα φαινολικά οξέα των φρούτων των λαχανικών και του ελαιολάδου τα οποία καταπολεμούν την οξείδωση ή απλούστερα τη γήρανση των κυττάρων). Επομένως , όσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας, τόσο το καλύτερο για την Υγεία και Μακροζωία μας.

 

                           

 

ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ( Χονδρικά ) :

Στο ½ μερίδας εστιατορίου

Σε μια φέτα ψωμί 30-35 gr

Σε 100 gr πατάτες

Σε ½ φλιτζανιού ( περίπου 50-60 gr) μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά

Σε ένα φλιτζάνι ωμά άκοπα λαχανικά ή σε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ή ψιλοκομμένα λαχανικά.

Σε ένα μήλο 80 gr, σε μια μπανάνα 60 gr, σε ένα πορτοκάλι 100 gr, σε πεπόνι ή καρπούζι 100 gr, σε σταφύλια 30 gr, ( μία μικρομερίδα χυμού αντιστοιχεί σε ένα κρασοπότηρο ή σε μισό ποτήρι νερού ).

Σε ένα ποτήρι γάλα, σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, σε 30 gr τυρί.

Σε ένα αυγό

Σε 60 gr περίπου άπαχο μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι

Σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια .